• Blog
  • 18 december 2023
  • Geplaatst door TeamGeins

Geins is, lekker op de fiets

Fiets je mee?

Amsterdam Zuidoost heeft veel fietsroutes. Veel van deze fietsroutes gaan door tunnels. De gemeente heeft in samenwerking met bewoners, bedrijven, scholen en studenten de tunnels opgeknapt. Dit maakt de buurt niet alleen mooier. Het verhoogt ook het gevoel van plezierig wonen en veiligheid in de wijk. Bovendien nodigt het uit om meer naar buiten te gaan en de fiets te pakken.

Muurschilderingen, kunstwerken, en lichtvoorstellingen verlichten nu de weg voor fietsers en wandelaars. De beschilderingen en andere vormen van kunst zijn vrijwel allemaal uitgevoerd en ontworpen door lokale kunstenaars.

Er zijn in de afgelopen periode ruim tien onderdoorgangen opgeknapt. Enkele tunnels zijn in een fietsroute vastgelegd. Via Moving Amsterdam Zuidoost kun je een fietstocht maken langs alle muurschilderingen, kunstprojecten en lichtvoorstellingen in Amsterdam Zuidoost. Op de website Moving Amsterdam Zuidoost vind je hier meer informatie over.
 

Fietstunnels

De tunnels van Reigersbos bevinden zich rondom het winkelcentrum aan de Ravensteinstraat, het Ravenswaaipad en het Ruiseveenpad. De bewoners zijn er heel tevreden over. De opvallende kleuren maken de omgeving vrolijker en lichter. Het komt de uitstraling van de buurt ten goede. De kunstenaar die met de tunnels in Reigersbos aan de slag ging is Louis Norense.

Ook andere onderdoorgangen zijn zeker de moeite waard om eens naar toe te fietsen. Zo fleuren grote tropische vogels de tunnels op langs de Weespertrekvaart. Bij de Dolingadreef zijn de tunnels voorzien van tropische bloemen. In beide tunnels staan de kleuren symbool voor de rijkdom van de vele culturen in Amsterdam Zuidoost. Bright Up is de organisatie die deze fietsroutes aantrekkelijker maakte.

Bright up nam ook de tunnel in Huntum onder haar hoede. Met de leerlingen van basisschool de Rozemarn veranderde deze tunnel in een bloemenzee. Het idee achter het opvrolijken van de onderdoorgangen is eenvoudig: Bright Up werkt vanuit haar missie de wereld een stukje leuker, leefbaarder en duurzamer te maken. Het aantrekkelijker maken van gebieden en fietsroutes stimuleert het gebruik van de fiets.

 

Winnaars geven niet op

Een andere tunnel die is opgeknapt, is de onderdoorgang tussen metrostation Venserpolder en de Amsterdamse Poort. Leerlingen van het Bindelmeercollege werkten mee aan het vrolijke ontwerp van deze Vensertunnel. Een tekst als ‘Winnaars zijn geen mensen die nooit iets fout doen, maar dat zijn mensen die nooit opgeven’ zijn bedacht door de leerlingen zelf.

Leerlingen van De Dreef, De Schakel en Het Klaverblad ontwierpen de Tunnel of Love en de Tunnel of Color in Venserpolder. 385 harten zijn hier beschilderd met persoonlijke boodschappen en gedichten van liefde. Playgrnd.city, Bureau LuxLab, Louis Norense, Berry Sanders, Melissa Leter hebben dit samen met een tal van buurtbewoners en buurtprofessionals georganiseerd.

Gebieden worden aantrekkelijker door lichtzinnige kunst die vrolijk maakt en verblijdt. De buurt krijgt hierdoor een positieve boost waardoor meer mensen naar buiten gaan. Ze pakken vaker de fiets om van hun mooie stadsdeel te genieten. Fiets je mee?

 

Tekst en beeld door Ellen Jansen - Content Creator STUDIO1106

Deel
Gekopieerd!

Breaking news: Start bouw gegarandeerd!

De bouw van Geins staat gepland voor juni 2024. Er zijn nog woningen te koop. Bekijk het aanbod en schrijf je in voor jouw favoriete woning(en)!

Ja, laat mij de woningen zien