• Blog
  • 20 juli 2022
  • Geplaatst door TeamGeins

Heerlijk wandelen in Reigersbos

Reigersbos, is zeker de moeite waard. Je kunt er lekker wandelen door de prachtige natuur en rustige straatjes. Reigersbos ligt tegen Gein aan. Het is er goed vertoeven. Ga je mee?

'Heerlijk wandelen in Reigersbos'

Deze wandeling begint bij het Ir. Lely Lyceum, vroeger bekend als de Scholengemeenschap Reigersbos, de SGR. Om vanuit Geins bij het Ir. Lely Lyceum te komen, loop je in westelijke richting over het Puiflijkpad naar het winkelcentrum van Reigersbos. Vlak voor de afslag Ravenswaaipad, zie je het Ir. Lely Lyceum aan je linkerhand. Naast Sporthal Gaasperdam en op vijf minuten looppafstand van de Openbare Bibliotheek.

Het Ir Lely Lyceum is vernoemd naar oud-leerling Cornelis Lely, een Nederlands ingenieur, minister, waterbouwkundige, gouverneur en politicus. De Zuiderzeewerken, waarbij de Zuiderzee uiteindelijk werd afgesloten door de afsluitdijk en het huidige IJsselmeer ontstond, zijn grotendeels uitgevoerd volgens zijn plannen.

Als je met je rug naar de ingang van het Ir Lely Lyceum staat, sla je linksaf en loop je langs Sporthal Gaasperdam in zuidelijke richting naar het Steengroevenpad. Daar sla je linksaf. Na de brug neem je het tweede pad rechtsaf. Dit is een schelpenpaadje, dat je bij het zogenaamde hondenstrandje brengt. In dit stukje natuurgebied is het heerlijk rustig wandelen. Er staan hier en daar een aantal bankjes waarop je kunt genieten van de rust en de talrijke vogels. In de herfst zie je veel rivierkreeftjes.

Er zijn verschillende wegen die door dit natuurgebiedje gaan. Allemaal zijn ze even mooi. In westelijke richting komen ze ook allemaal uit bij het Schovenhorstpad, waarbij je links de weilanden en Abcoude ziet en rechts de woonwijk Reigersbos.

Reigersbos is vernoemd naar Reyghersbosch, een middeleeuws moeras en bosgebied op de grens van Noord-Holland en Utrecht. Het gebied dankt zijn naam aan een kolonie reigers die daar in de hoogste bomen neerstreek. In de dertiende eeuw werd het gebied voornamelijk gebruikt door de adel voor de valkenjacht te paard. Vooral de blauwe reiger werd gezien als een luxe delicatesse. Door houtkap en veenontginning verdwenen de bomen en zo ook de reigerkolonie. Sinds de aanleg van de natuurgebieden de Gaasperplas en de Hoge Dijk nestelen zich ook weer reigers in de inmiddels volgroeide bomen.

Zodra je op het Schovenhorstpad komt, sla je rechtsaf zodat je de woonwijk van Reigersbos weer binnenloopt. Ook hier is het over het algemeen rustig. Naast de kruising met het Steengroevenpad, is een kooi waar kinderen vaak spelen en waar er ’s avonds door jongeren uit de buurt veel wordt gevoetbald.

Op het Schovenhorstpad, vervolg je je weg in noordelijke richting. Steek de Schoonhovendreef over. Het Tegelarijpad gaat daar na een flauwe bocht over in de Tienraaikade. Aan het einde van deze weg sla je op de Ravensteinstraat rechtsaf, waarna je in het winkelcentrum van Reigerbos uitkomt. De weg door het winkelcentrum heet Reigersbos.

Het winkelcentrum heeft de afgelopen jaren flink te kampen gehad met leegloop. De gemeente investeert stevig in het winkelcentrum om het tij te keren. Bewoners zijn er actief in de voormalige brandweerkazerne, die nu dienstdoet als buurthuis. Ook organiseren ze jaarlijks het festival ‘Los in Reigersbos’. 

Bij de Openbare Bibliotheek sla je rechtsaf. Langs de bibliotheek, die een mooi gevarieerd aanbod van boeken heeft, wandel je weer terug naar het Ir Lely Lyceum.

Veel wandelplezier!

'Heerlijk wandelen in Reigersbos'

Tekst en beeld door Ellen Jansen - Content Creator STUDIO1106

Deel
Gekopieerd!

Breaking news: Start bouw gegarandeerd!

De bouw van Geins staat gepland voor juni 2024. Er zijn nog woningen te koop. Bekijk het aanbod en schrijf je in voor jouw favoriete woning(en)!

Ja, laat mij de woningen zien