• Blog
  • 15 oktober 2023
  • Geplaatst door TeamGeins

Geins is, de natuur dicht bij huis

Wist je dat natuurvereniging De Ruige Hof zich op loopafstand van Geins bevindt?

De vereniging werd in 1986 opgericht om de natuur dichter bij de stadsbewoner te brengen. De Ruige Hof organiseert op haar natuurterreinen Klarenbeek en de Riethoek tal van activiteiten. Ook is het er heerlijk wandelen.

De Riethoek

De Riethoek ligt het dichts bij Geins. Om er te komen, loop je vanuit Geins tien minuten naar het noorden in de richting van winkelcentrum De Amsterdamse Poort. Halverwege, vlak na Kinderboerderij ’t Brinkie vind je Natuurterrein de Riethoek.

De Riethoek is een bijzonder en afwisselend gebied. Er zijn hoge droge delen waar je duinplanten tegenkomt en lage natte gedeelten met moerasplanten. Er zijn prachtige wilde bloemen en ook dicht struikgewas waar mooie zangvogels zich schuilhouden.

Op het natte hooiland voelen beschermde planten zich thuis. Je vindt hier de rietorchis, de moeraswespenorchis en de grote boterbloem. Hoewel het gebied grenst aan woonwijken heeft de ijsvogel er zijn plek gevonden. Ook leven er in de Riethoek konijnen, hagedissen, kikkers en watersalamanders.

Klarenbeek

Natuurterrein Klarenbeek ligt tussen Geins en Abcoude in. De wandeling naar Klarenbeek is prachtig. Je loopt langs de weilanden en recreatiegebied De Hoge Dijk. Het is een wandeling van ongeveer een half uur die zeker de moeite waard is.

Op Klarenbeek waan je je in een bijzondere wereld. Het is een afwisselend gebied met kleine landschapselementen zoals hooiland, rietmoeras, knotwilgen, poelen en slootjes. Er is een medicinale kruidentuin en een heemtuin waar bijzondere wilde planten groeien.

Achter het natuurcentrum op het erf staat een vogelkijkhut die uitkijkt op de Hoge Dijk plas. Er is van alles te zien: meerkoeten, ijsvogels, wilde eenden, diverse ganzen, futen en waterhoentjes. Ook de roodwangschildpad komt regelmatig tevoorschijn. Het centrale deel van Klarenbeek wordt gevormd door rietmoeras. Omdat riet water zuivert, is de waterkwaliteit uitzonderlijk goed wat voor een grote variëteit aan waterbeestjes zorgt.

Activiteiten

Wil je kennismaken met Natuurvereniging De Ruige Hof? Er zijn tal van activiteiten voor jong en oud. Kijk voor meer informatie op https://www.deruigehof.nl/

 

Klarenbeek en de Riethoek zijn gemakkelijk te bereiken met de fiets, het openbaar vervoer en met de auto. Klarenbeek is te vinden ten zuiden van Amsterdam UMC, locatie AMC, tussen de Abcouderstraatweg en het spoor. De Riethoek ligt in Gaasperdam, aan de zuidwestkant van Nellestein, ten noordoosten van de wijk Maldenhof tegenover kinderboerderij ’t Brinkie.

 

Tekst en beeld door Ellen Jansen - Content Creator STUDIO1106

Deel
Gekopieerd!

Breaking news: Start bouw gegarandeerd!

De bouw van Geins staat gepland voor juni 2024. Er zijn nog woningen te koop. Bekijk het aanbod en schrijf je in voor jouw favoriete woning(en)!

Ja, laat mij de woningen zien