• Blog
  • 11 oktober 2023
  • Geplaatst door TeamGeins

Erfpacht in Geins, het effect op je maandlasten

In Geins wordt door de gemeente Amsterdam erfpacht toegepast. Mark Picavet , financieel adviseur bij de Kredieter legt uit wat de erfpacht betekent voor je maandlasten..

Mark: ‘De woningen van Geins staan niet op eigen grond. De grond is eigendom van de gemeente Amsterdam. Als je hier een woning koopt, krijg je de grond in bruikleen. De vergoeding die je betaalt voor de grond noemen we erfpachtcanon. Deze is fiscaal aftrekbaar, net zoals hypotheekrente. Je kunt ervoor kiezen de erfpachtcanon jaarlijks te betalen of eeuwigdurend af te kopen.’ Hij legt uit wat de voor- en nadelen zijn van beide opties. 

Jaarlijkse erfpachtcanon
Wanneer je een jaarlijkse erfpachtcanon betaalt, is dat in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar. Wel verlaagt het jaarlijks betalen van de erfpacht het bedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek bij de bank. De prijs van je woning is lager dan bij het eeuwigdurend afkopen van de erfpacht. Deze prijs herken je op de prijslijst als ‘koopsom v.o.n. bij canonbetaling met jaarlijkse indexering’. De hoogte van de jaarlijkse erfpachtcanon is verschillend per woning en is ook terug te vinden op de prijslijst. 
 

Eeuwigdurend afkopen van erfpacht
Het eeuwigdurend afkopen van de erfpacht is een tweede optie. Als koper betaal je dan in een keer een bedrag voor de erfpacht. Voordeel hiervan is, dat je niet meer te maken krijgt met jaarlijkse canonverplichtingen en indexaties. Het afkoopbedrag is bij deze vorm niet fiscaal aftrekbaar maar wel mee te financieren in je hypotheek. De grond blijft – ook als je kiest voor afkoop - altijd eigendom van de gemeente Amsterdam. Deze prijs is op de prijslijst terug te vinden onder ‘koopsom v.o.n. bij afkoop eeuwigdurende erfpacht’. 


KoopStart en erfpacht
Bij de appartementen met KoopStart kun je er niet voor kiezen de erfpachtcanon jaarlijks te betalen. De koopsom v.o.n. is inclusief afkoop eeuwigdurende erfpacht.
De impact op je leencapaciteit
Het betalen van erfpacht heeft effect op je leencapaciteit. Wat de impact hiervan is, hangt uiteraard af van de hoogte van de canon, je inkomen en de hypotheekrente. 

Een rekenvoorbeeld
Maar wat is dan dat effect? Mark gaat verder: ‘Om je inzicht te geven, geven we je een globaal rekenvoorbeeld als richtlijn. Algemeen kun je ervan uitgaan dat je per €1.000 jaarlijkse erfpachtcanon je ongeveer €22.000 minder kunt lenen bij de bank. Dit is uiteraard niet in beton gegoten en kan in iedere persoonlijke situatie net anders zijn.’ 
 

Financieel advies
‘Om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke financiële situatie en de impact van de erfpachtcanon op jouw leencapaciteit raad ik je aan om je goed voor te laten lichten. Bij De Kredieter staat een team van financieel adviseurs voor je klaar om je verder te helpen. Dus neem vooral contact met ons op.’

De Kredieter
Telefoon: 020 - 575 33 20
E-mail: info@kredieter.nl
https://www.kredieter.nl/
 

Deel
Gekopieerd!

Breaking news: Start bouw gegarandeerd!

De bouw van Geins staat gepland voor juni 2024. Er zijn nog woningen te koop. Bekijk het aanbod en schrijf je in voor jouw favoriete woning(en)!

Ja, laat mij de woningen zien