• Blog
  • 27 oktober 2022
  • Geplaatst door TeamGeins

Gein is in beweging

‘Sport en bewegen is belangrijk. Het is goed voor lichaam en geest. Het kan eenzaamheid verminderen en nieuwe vriendschappen doen ontstaan. Sport houdt je fit en vitaal. Het verbindt en verbroedert. Ik ben blij dat ik daar een bijdrage aan mag leveren.’ 

Aan het woord is Robert Kathusing, sportmakelaar in Gaasperdam. ‘Als sportmakelaar ben ik het eerste aanspreekpunt voor bewoners en organisaties in Gein, Reigersbos en Holendrecht. Voor alle vragen op gebied van sport en bewegen kan men bij mij terecht. Ook beheer ik binnen het stadsdeel de portefeuilles Sport in het Onderwijs en Sportaanbieders. Ik heb een hele leuke afwisselende en diverse baan.’ 

Gein

Robert Kathusing kent Gein goed. ‘Ik ben opgegroeid in het aangrenzende Reigersbos,’ zegt hij, ‘maar ik kwam dagelijks in Gein. Een deel van mijn familie en vrienden woonde in Gein en ik kon er altijd heerlijk spelen. Ik voelde me er thuis. Tegenwoordig behoort Gein tot mijn werkgebied. Het is een fijne buurt en er wonen veel leuke mensen. Ik kom er nog steeds heel graag.’ 

Gein heeft volgens de sportmakelaar een enorm positieve ontwikkeling doorgemaakt.  ‘Vroeger vond ik Gein wat troosteloos, maar het is er in de laatste jaren enorm op vooruit gegaan. Het winkelcentrum is opgeknapt en de leefbaarheid is vergroot. Bovendien doet Gein het goed op het gebied van het sportaanbod. Er zijn goede aanbieders en het naschoolse aanbod is divers. We blijven flink in Gein investeren.
 

Basketbal

Als kleine jongen kwam Robert Kathusing via het naschools aanbod van Reigersbos in contact met basketbal. ‘Ik vond het meteen super leuk,’ zegt hij ’en werd al snel lid van basketbalvereniging Club 2000. Op mijn veertiende ging ik zelf lesgeven en later werd ik hoofdtrainer.’ 

In 2014 richtte hij met twee vrienden basketbalvereniging de Warriors op. ‘We waren toen voornamelijk bezig met basketbal in Gaasperdam. Tegenwoordig richten de Amsterdam Warriors zich op heel Amsterdam en bieden ze ook voetbal, baseball 5 en huiswerkbegeleiding aan. Als sportmakelaar zit ik niet meer in het bestuur van de vereniging. Ik zet me nu in voor alle sportaanbieders in Amsterdam.’

Sportaanbod

Als Sportmakelaar is Robert Kathusing de verbindende persoon tussen mensen, organisaties en de gemeente. ‘Ik verbind vraag en aanbod met elkaar,’ legt hij uit. ‘Bovendien moet sport toegankelijk zijn voor iedereen. Bewoners moeten structureel kunnen sporten en bewegen. Daar zet ik me voor in.’ 

De sportmakelaar denkt dat er in Gein voor iedereen wel een mogelijkheid is om zijn of haar sport te kunnen beoefenen. ‘Er is veel aanbod. Je hebt Sportcentrum Pleizier met een heel divers aanbod op gebied van onder andere zelfverdediging, dans en fitness. Ook heb je in Gein Perguruan Pencak Silat Asembagus. Daarnaast is Wandelvereniging B-Strong2gether heel actief en kunnen waterliefhebbers terecht bij zeilvereniging Gaasperplas en wsz Gaasperplas, de windsurf-Sup en zwemvereniging.’
 

Verbinding

‘Naast dit aanbod heb je natuurlijk nog het Cruijffcourt waar flink wordt gesport en gespeeld,’ aldus Robert Kathushing. ‘Ook zijn er verschillende kooien en pleintjes waar je terecht kunt voor voetbal, tennis, basketbal en tafeltennis.  Op de scholen hebben we pauzesport geïntroduceerd en na schooltijd zijn er de naschoolse activiteiten en het gratis en laagdrempelige sportbuurtwerk. Ook zijn er actieve buurtvaders die een gevarieerd sportaanbod hebben voor kinderen en volwassen in de buurt.’

Ballorig aan de Gaasperplas wil zich ook meer gaan richten op sport en spel. Robert Kathusing: ‘We hebben daar samen met I-Sport Special een aangepaste sportdag georganiseerd voor kinderen met een beperking. Mensen met een Stadspas groene stip kunnen er met korting komen sporten en bewegen. Woon-, zorg- en dienstencentrum Eben Haëzer heeft ook de wens uitgesproken om door middel van sport en bewegen de verbinding te maken met de buurt. Zo zie je maar,’ lacht de sportmakelaar, ‘Gein is in beweging.’ 

Zuidoost beweegt

‘Niet alleen Gein is in beweging,’ gaat Robert Kathusing verder, ‘heel Gaasperdam en eigenlijk heel Amsterdam Zuidoost zijn in beweging. In Reigersbos is naast Sporthal Gaasperdam de vernieuwde Krajicek Playground geopend. Holendrecht heeft een mooie speeltuin naast het Cruyffcourt waar ook veel wordt gesport en gespeeld. Bovendien hebben alle wijken in Amsterdam Zuidoost een sportcontrainer, waar bewoners onder professionele begeleiding aan hun conditie kunnen werken.’

‘Eigenlijk is er te veel om op te noemen,’ besluit sportmakelaar Robert Kathusing. Als mensen meer willen weten over het sportaanbod in Amsterdam Zuidoost kunnen ze een kijkje nemen op www.zuidoostbeweegt.nl. Ook kunnen ze me persoonlijk mailen via r.kathusing@amsterdam.nl of bellen via 0634184644. 


Tekst en beeld door Ellen Jansen - Content Creator STUDIO1106

Deel
Gekopieerd!

Breaking news: Start bouw gegarandeerd!

De bouw van Geins staat gepland voor juni 2024. Er zijn nog woningen te koop. Bekijk het aanbod en schrijf je in voor jouw favoriete woning(en)!

Ja, laat mij de woningen zien