• Blog
  • 20 juli 2022
  • Geplaatst door TeamGeins

IKC Knotwilg: een baken in de wijk

‘We zijn vooral een gezellige school. Een aantal teamleden werkt hier al vanaf het allereerste begin, zo’n veertig jaar geleden. We krijgen regelmatig bezoek van oud-leerlingen en ook stagiaires komen graag bij ons terug voor een vaste baan in het onderwijs. We hebben een warm team, waarin iedereen zich opgenomen voelt en dat stralen we ook uit.’

Aan het woord is Patricia Odinot, directeur van IKC Knotwilg aan het Vreeswijkpad in Gein. De school telt 270 leerlingen en is onlangs volledig vernieuwd. ‘Vorig jaar zijn we in dit nieuwe gebouw gestart,’ zegt Patricia Odinot. ‘We zijn daar heel blij mee. De school ligt direct naast woonproject Geins, dat volop in ontwikkeling is. We kijken ernaar uit om binnenkort de nieuwe bewoners welkom te mogen heten.’

Snijbieten

IKC Knotwilg is een heel open gebouw met veel glas en doorkijkjes. Er is een mooie bibliotheek, een ruime gymzaal en een technieklokaal. Op de bovenste verdieping is een dakterras met een kas waar de leerlingen onder begeleiding hun eigen aardbeien, worteltjes, snijbieten, munt en plantjes kweken. Ook heeft de school een glijbaan tussen de eerste verdieping en de begaande grond.

‘Het is een nieuw gebouw,’ zegt Patricia Odinot, ‘dus hier en daar moeten nog de puntjes op de i gezet worden. ‘Maar,’ lacht ze, ‘we zijn er zeker op vooruit gegaan. Ook zijn we heel blij met Kinderopvang Knotwilg waarmee we het gebouw delen. We werken goed samen aan teambuilding en onze doorgaande lijn. Onze methodes sluiten op elkaar aan en de kinderen van Kinderopvang Knotwilg hebben gezamenlijke projectjes met onze kleuters. Ook komen ze langs bij onze maandvieringen.’

Betrokken

Op IKC Knotwilg zijn de ouders betrokken. Onlangs organiseerde de school een Fancy Fair waarbij kinderen hun eigen kraampjes in konden richten. ‘Ze waren trots en blij,’ aldus Patricia Odinot. ‘Dat was zo mooi om te zien. Het was een fantastische dag.’ 

‘Ook helpen ouders bij onze kassen en bij het maken van de verteltassen,’ gaat ze verder. ‘Een oma en een opa komen wekelijks met de kinderen lezen en een oud-buurtbewoner die al lang niet meer in Amsterdam woont, runt onze bibliotheek en ondersteunt in Groep 4. Laatst werden we benaderd door een dame die vanuit een buurtbudget contact wilde met andere buurtgenoten. Wij zijn met haar in gesprek gegaan en hebben een koffiebar met ouders georganiseerd. Wij vervullen graag die verbindende rol in de wijk.’

Buurtfunctie

Patricia Odinot vindt het belangrijk om als school verbinding te hebben met de buurt. Met de bewoners, maar ook met bijvoorbeeld Woon-, zorg- en dienstencentrum Eben Haëzer. Patricia Odinot: ‘We zijn er natuurlijk in de eerste plaats voor onze kinderen. Wij geloven dat we nog meer uit onze kinderen kunnen halen dan we al doen. Spelend en ontdekkend leren in een plezierige en veilige omgeving vol met ontwikkelkansen staat bij ons voor op.’

‘We willen ook een steviger Integraal Kind Centrum worden,’ voegt ze eraan toe. ‘Bovendien geloven we dat we een belangrijke rol in de buurt vervullen. We zijn een baken in de wijk en hebben een brugfunctie. Daarvan zijn we ons bewust en daar zetten we ons voor in. ‘Onze nieuwe buren zijn straks dan ook welkom om een kijkje te komen nemen op onze school.’

Interview door Ellen Jansen - Content Creator STUDIO1106

Deel
Gekopieerd!

Breaking news: Start bouw gegarandeerd!

De bouw van Geins staat gepland voor juni 2024. Er zijn nog woningen te koop. Bekijk het aanbod en schrijf je in voor jouw favoriete woning(en)!

Ja, laat mij de woningen zien