• Blog
  • 11 mei 2022
  • Geplaatst door TeamGeins

Co-creatie voor Geins; meedenken met het ontwerpproces

Veel mensen dromen ervan om mee te denken met een ontwikkelaar en een architect. Dat bleek uit het grote aantal aanmeldingen voor de co-creatiebijeenkomst in Gein. Op dinsdagavond 19 april organiseerde STUDIO1106 deze avond speciaal voor mensen die belangstelling hebben voor een woning in het project Geins. 

Tijdens de co-creatiebijeenkomst mochten de deelnemers meedenken met de architect en de ontwikkelaar. Welke plattegrond en indeling sprak hen het meest aan? En welke invulling zou er moeten worden gegeven aan de gemeenschappelijke ruimten? Belangrijke zaken waarover de belangstellenden hun mening mochten geven. 

Disney-Methode

Het was een gezellige, inspirerende bijeenkomst in Integraal Kindcentrum (IKC) Knotwilg. Onder het genot van een hapje en een drankje bespraken de deelnemers verschillende woonwensen. Hierbij werd de zogenaamde Disney-Methode aangehouden: een creatieve brainstormmethode waar dromen worden omgezet naar realistische doelen, door de inzet van drie perspectieven: dromen, realiteit en een kritische blik. 

co-creatie afbeelding

Geins

Geins is een splinternieuw thuis voor jong tot ouder met 135 koopwoningen. De woningen zijn verdeeld over twee woonblokken. Er zijn vier woningtypen in Geins; (1) Compacte driekamerappartementen, (2) Royale drie- en vierkamerappartementen, (3) Tweelaagse stadswoningen en (4) Grondgebonden herenhuizen en meergeneratiewoningen.

Benieuwd naar de plattegronden?

Bekijk de woningtypen

Lees verder voor een korte samenvatting van de gegeven input tijdens de co-creatiebijeenkomst per type woning.


Compacte driekamerappartementen

De driekamerappartementen van 70m2 zijn er in verschillende varianten. Met een fijne, eigen buitenruimte. Dit type vind je in beide woonblokken op verschillende verdiepingen. Deelnemers die meedachten over dit woningtype hebben voorkeur voor een zo efficiënt ingerichte plattegrond. Een hal of gang mag worden weggelaten, als er maar wel een ruimte of nis is voor de garderobe. De voorkeur gaat uit naar een woonkamer die grenst aan de binnentuin, om zicht te hebben op levendigheid en voor de sociale controle. Om te voorkomen dat leefruimten donker of krap worden, gaat de voorkeur uit naar een open keuken in de woonkamer. De badkamer en berging mogen best wat kleiner. Ook hebben deelnemers de voorkeur dat de installaties zo dicht mogelijk bij de entree worden gepositioneerd, zodat installateurs er gemakkelijk bij kunnen. Een compacte en efficiënte woning, perfect mét een extra kamer voor de kleine, een logee of voor werk- en hobby.


Royale drie- en vierkamerappartementen

De drie- en vierkamerappartementen van circa 88 m2 tot circa 100m2 zijn perfect voor wie op zoek is naar een ‘maatje meer’. Ideaal gelijkvloers met een eigen buitenruimte. Dit type vind je in beide woonblokken op verschillende verdiepingen. De deelnemers zien veel potentie in dit type woning, bijvoorbeeld door één van de slaapkamers te benutten als werkkamer. De oriëntatie van de woning is zeer belangrijk. Bij voorkeur kijk je tijdens het koken uit over de omgeving of de daktuin. Veel daglicht in het leefgedeelte is belangrijk. Het is niet persé nodig om daglicht in de badkamer te hebben. Ondanks de extra ruimte in deze woning, vinden deelnemers het niet nodig dat er standaard een badkuip wordt aangeboden. Dit mag optioneel zijn. Een separaat toilet is daarentegen wel een must. De verwachting van deelnemers is dat dit type woning kan rekenen op veel interesse bij zowel mensen uit Zuidoost als daarbuiten. Dit is volgens hen te danken aan de efficiënte indeling en dat dit een ruime nultredenwoning, die niet alleen interessant is voor stellen en gezinnen maar ook voor doorstromers die voorbereid op de toekomst willen wonen.


Tweelaagse stadswoningen

De tweelaagse stadswoningen, ook wel maisonnettes, vind je op de begane grond en eerste verdieping van beide woonblokken. De deelnemers zien graag op het ruime woonoppervlakte van deze woningen minimaal drie slaapkamers. Het is fijn als er zelfs nog een mogelijkheid is voor een tweede badkamer. Voor toegang tot de buitenruimte gaat de voorkeur uit naar openslaande deuren met een serre als optie, om binnen en buiten met elkaar te verbinden. Ook zijn in de huidige plattegronden het koken en wonen van elkaar gescheiden. Deelnemers vinden het fijn als er ook een optie is om de keuken en woonkamer samen te voegen op dezelfde verdieping. Een andere optie die is genoemd en zal worden onderzocht is de optie voor een studio op de begane grond, die door bijvoorbeeld een familielid zelfstandig kan worden bewoond. De stadswoning is heel geschikt voor wie zoekt naar het karakter van een grondgebonden eengezinswoning met veel licht en ruimte.


Herenhuizen en meergeneratiewoningen

Aan de waterzijde van Geins komen de herenhuizen en meergeneratiewoningen. Deze grondgebonden woningen zijn groot, met de keuze uit woningen van circa 135 m2 in woonblok 1 met een groot dakterras op de 1e verdieping en woningen van circa 150m2 in woonblok 2 met een tuin op de begane grond. Wat deze woningen zo bijzonder maakt, is dat niet alleen gezinnen maar ook meerdere generaties onder één dak kunnen wonen. De  deelnemers voor dit woningtype hebben allemaal interesse in de mogelijkheid om iemand zelfstandig in te kunnen laten wonen. Voor de meesten gaat het om een (groot)ouder. Ook voor een inwonende, zelfstandige zoon of dochter, vinden deelnemers dit woningtype heel geschikt om bij ouders te wonen. Afhankelijk van wie er komt wonen is het fijn als de extra woonruimte met eigen badkamer en keuken niet alleen op de tweede verdieping, zoals in de plattegrond voorgesteld, maar ook op de begane grond mogelijk is. En het liefst met een eigen voordeur. Die voordeur hoeft geen eigen adres te hebben. Dit woningtype staat voor woonplezier en het samenzijn van jong tot oud. 

Geins moodboard

Binnentuinen en delen

Bewoners kunnen straks, naast hun privé buitenruimte, ook samen genieten van de twee gemeenschappelijke binnentuinen. Deelnemers van de co-creatiebijeenkomst verkiezen een afgesloten binnentuin boven een voor iedereen toegankelijke binnentuin, zodat kleine kinderen veilig kunnen buitenspelen en niet zomaar iedereen de tuin kan betreden. Het wordt gewaardeerd dat er gemeenschappelijke ruimten zijn waar bewoners en eventueel buurtbewoners gebruik van kunnen maken. De deelnemers moeten nog wennen aan het idee om voorzieningen, zoals deelauto’s en deelfietsen, met hun buren te delen. Ze gaven aan nog niet zeker te weten of ze hier ook echt gebruik van zullen maken.


Vervolg

Het was een vruchtbare avond en er is veel gelachen. Tijdens de brainstormsessies maakten we gebruik van de kleuterlokalen en zaten we op kleine stoeltjes aan kleine tafeltjes. De deelnemers voelden zich weer helemaal kind, wat niet alleen op de lachspieren werkte, maar ook de dromen, de inspiratie en het grenzeloos denken ten goede kwam. Er heerste een heerlijk ontspannen en creatieve sfeer.

Ontwikkelaar AM en architect Inbo onderzoeken in hoeverre de genoemde suggesties op de vier woningtypen en de gemeenschappelijke ruimten kunnen worden ingepast in het plan.


Meedenken?

Het aantal plaatsen tijdens de eerste co-creatiebijeenkomst was beperkt, zodat er volop aandacht was voor elke deelnemer. Onder het grote aantal aanmeldingen voor deze bijeenkomst is geloot. Werd je uitgeloot, maar wil je wel graag meedenken? Dat kan! Regelmatig worden enquêtes gestuurd, waar wordt gevraagd naar jouw mening over onderwerpen als plattegronden van de woningen, mobiliteit en gemeenschappelijke faciliteiten.

Door deelname aan enquêtes en bijeenkomsten vergroot je je kansen op de toewijzing van een koopwoning. Meer over de toewijzing van de woningen in Geins lees je in de FAQ.

beeld co-creatie event

Deel
Gekopieerd!

Breaking news: Start bouw gegarandeerd!

De bouw van Geins staat gepland voor juni 2024. Er zijn nog woningen te koop. Bekijk het aanbod en schrijf je in voor jouw favoriete woning(en)!

Ja, laat mij de woningen zien