• Blog
  • 21 maart 2022
  • Geplaatst door TeamGeins

‘Noem me maar de Straatmeid van Zuidoost’

Jenny van Dalen is gids, stadsveteraan, eigenaar Bijlmer Tours en samensteller van het Bijlmer Kookboek. Ook is deze duizendpoot lid van de Ouderen Advies Raad en betrokken bij Solvito, een project om woningen voor senioren te realiseren. Ze is raadslid geweest en oprichter van het Buurt Resto Van Harte. Maar bovenal is Jenny van Dalen bewoonster van Gein, waar ze al zo’n vijfentwintig jaar woont.

Jenny van Dalen is super actief en zit boordevol plannen. Ze is geboren in Amersfoort en ging op haar vijfendertigste met een vriend mee naar het Kwakoe festival in de Bijlmer. ‘Ik genoot van de manier waarop mensen met elkaar omgingen op het festival. Ik genoot van de diversiteit en besloot om in Amsterdam Zuidoost te gaan wonen.’

Binnen drie maanden kon Jenny terecht bij een woningbouwvereniging. Daar kreeg ze een bos sleutels mee, met het verzoek om zelf maar een woning uit te kiezen. ‘Ik bezocht een aantal huizen,’ vertelt ze, ‘en koos uiteindelijk voor een woning in Reigersbos, Gaasperdam. Ik heb daar uiteindelijk twaalf jaar met heel veel plezier gewoond.’

Jenny van Dalen
Jenny van Dalen


Gein
‘Ik zeg altijd dat ik in de Bijlmer leef en in Gaasperdam slaap. En zo is het ook. De Bijlmer is levendig. Je hebt daar veel ontmoetingen en je maakt daar sneller een praatje op straat. Dat komt natuurlijk ook omdat ik er heel veel mensen ken. Gaasperdam is veel rustiger dan de Bijlmer. Er is minder te beleven, maar de natuur is er prachtig. Ik geniet van de omgeving en van de stilte in Gaasperdam.’

‘Gaasperdam kent natuurlijk ook zijn verschillen. Holendrecht is het levendigst. In Reigersbos gebeurt dan weer meer dan in Nellestein en Gein. Toch heb ik wel iets met Gein. Het voelt er vrij en ik hou van mijn vrijheid. Sinds ik met pensioen ben, heb ik ook veel meer contact met de buren. Ik heb nu meer tijd voor een praatje en voor een mooie wandeling door het groengebied dat vlak achter mijn huis ligt.’

Vanuit Reigersbos heeft Jenny Gein gebouwd zien worden. ‘Het was een weiland dat werd omgetoverd tot een woon-werkgebied, gebouwd aan dreven. Het was een bijzonder project. In 1997 heb ik de overstap gewaagd van Reigersbos naar Gein en dat is me goed bevallen. Wel zou ik nu best wat kleiner willen wonen en ik ben daarin niet de enige. Twee jaar geleden hebben we vanuit de Ouderen Advies Raad een ouderen bijeenkomst georganiseerd. Daar gaven zo’n tachtig mensen aan dat ze graag kleiner zouden willen wonen. Dat lijkt vooralsnog niet al te gemakkelijk te realiseren.   
 

Jenny van Dalen
Jenny van Dalen


Straatmeid
Jenny geeft nog steeds rondleidingen in de Bijlmer en in Gaasperdam. ‘Heerlijk vind ik dat. Ik houd van de straat, ik houd van het straatleven. Ik ben zichtbaar op straat, daar haal ik ook het meest vandaan.’ Jenny lacht. ‘Noem mij maar de straatmeid van Zuidoost. Zo ben ik ooit door een collega raadslid genoemd. Ik heb de straat academie gedaan en ben geslaagd met vlag en wimpel, zonder titel. Wel vind ik dat Gein een beetje het vergeten kind is van de stad,’ gaat ze verder. ‘Ik mis een levendig winkelcentrum, ik mis een hofje voor ouderen, ik mis een gezellige zitgelegenheid waar je een kopje koffie kunt drinken.’

‘Maar,’ zegt ze fier, ‘mijn levensmotto is niet voor niets ‘draai de medaille ook maar eens om’. Oftewel: kijk ook naar de positieve kanten van het leven. In Gein zijn de mensen behulpzaam. In Gein kijken we elkaar aan en we groeten elkaar op straat. Dat mensen zomaar een praatje met me maken, verwarmt mij. Ik vind dat fijn. Vanuit de rust van Gaasperdam heb ik in de loop der jaren ook hele mooie projecten op kunnen zetten. Mijn Bijlmer Kookboek was een succes en ik ben trots op Resto van Harte, het sociaal buurtrestaurant waar je goed, betaalbaar en gezond kunnen eten. Ik ben nog steeds betrokken bij de ouderen en heb nog plannen te over. Ik ben nog lang niet klaar.

Koeien in weiland

Interview door Ellen Jansen - Content Creator STUDIO1106

Deel
Gekopieerd!

Breaking news: Start bouw gegarandeerd!

De bouw van Geins staat gepland voor juni 2024. Er zijn nog woningen te koop. Bekijk het aanbod en schrijf je in voor jouw favoriete woning(en)!

Ja, laat mij de woningen zien