• Blog
  • 18 maart 2022
  • Geplaatst door TeamGeins

‘Gein is fijn’

‘Gein is relaxt en Gein is chill. In Gein ontmoet je alle soorten mensen. Hier woont de advocaat naast de rapper en de academicus naast de kunstenaar. Dat is het mooie aan Gein. Gein is heel divers. Gein is fijn.’ Aan het woord is Claire Wielzen. Ze woont al vijftien jaar in Gein en vindt het er prima vertoeven. ‘Je hebt hier een soort van dorpsgevoel,’ zegt ze. ‘Ik ken heel veel mensen en soms heb ik het idee dat iedereen mij kent. Niet dat ik met iedereen praat hoor,’ lacht ze, ‘maar er is herkenbaarheid. En dat is fijn.’ 

Claire is geboren in Suriname. In 1983 vertrok ze naar Nederland en kwam via een aantal omzwervingen terecht in Gein. ‘Vanuit Suriname gingen we naar Amsterdam Zuidoost,’ legt ze uit. ‘In de Bijlmer ben ik verschillende keren verhuisd. In 2006 kwam ik terecht in Gein. Mijn moeder had er al een woning en ik wilde graag bij haar in de buurt wonen.’ 

Claire Wielzen
Claire Wielzen

Zuidoost
Amsterdam is ingedeeld in stadsdelen. Amsterdam Zuidoost is daar één van. Veel mensen noemen het de Bijlmer, maar zo heette alleen het meer dat er vroeger lag. Een meer omringt door natuurgebied dat in de jaren zestig tot woongebied werd omgedoopt. In 1966 sloeg de Amsterdamse burgemeester Gijs van Hall de eerste paal. Daarmee was de uitbreiding van Amsterdam in zuidoostelijke richting een feit.

‘Ik kwam op mijn twaalfde in de Bijlmer terecht,’ zegt Claire. ‘Dat was echt wennen voor me. In Suriname is het warm, er is amper hoogbouw en het gaat er relaxter aan toe. In Nederland moet je rekening houden met de boven- en benedenburen. Dieren in huis kennen we in Suriname niet. Die lopen op het erf. Zijn de buren jarig? Dan ga je automatisch naar hen toe om ze te feliciteren of om wat te eten.’

‘In Nederland was het koud. Ik woonde op de zevende verdieping en ik vond het in het begin best eng. Ik moest er ook aan wennen dat ik hier altijd op tijd moest zijn. In Nederland kom je op tijd, in Suriname kom je aan. Niemand heeft haast in Suriname omdat het daar veel te warm is. Als je je haast, kom je nat bezweet aan. Vandaar dat mensen altijd vijf tot vijftien minuten later zijn. In Nederland kom je op tijd omdat het koud is, denk ik. Dat is een groot verschil. Maar eerlijk,’ lacht ze, ‘ik heb een topjeugd gehad in de Bijlmer. Na de vliegramp in 1992 verliet ik de Bijlmer en kwam ik in Gaasperdam terecht.

Gein
Gaasperdam is de stadswijk die ten zuiden van de Bijlmer ligt en bestaat uit de buurten Gein, Reigersbos, Holendrecht en Nellestein. De start van de woningbouw begon in 1976 met Holendrecht en eindigde in 1985 met de voltooiing van Gein.

‘Gein vond ik in het begin zo stil. Mijn zoon vond het vooral heel saai. Er woonden in onze buurt vooral veel oudere mensen. Voor hem was daar weinig aan. Gelukkig kreeg hij op de Openbare Schoolgemeenschap Bijlmer een aantal goede vrienden. Dat maakte het leven een stuk leuker voor hem.’

‘Zelf vind ik Gein nu ook heel fijn. Ik geniet van de rust en van de stilte. De natuur is hier prachtig. Je kunt hier heerlijk wandelen. Ik woon in een hele sociale buurt. Mensen helpen elkaar en ze zijn er voor elkaar. Ouderen blijven hier ook lang in hun eigen huis wonen. Ik denk dat de bewoners van Gein heel tevreden zijn. Ze voelen zich veilig en verhuizen niet snel. Dat lijkt me heel goed voor een buurt.’

You belong

Radio mArt
Claire werkt alweer een aantal jaren voor Radio mArt. mArt staat voor Multikleurrijke Amsterdamse Radio en Televisie. Eén van de doelstellingen van mArt is het, om op lokaal, regionaal en landelijk niveau de communicatie tussen de verschillende etnische bevolkingsgroepen in Nederland te bevorderen.

‘Ik ben er in 2016 heel luchtig ingestapt,’ lacht Claire. ‘Ik maak gemakkelijk contact en mijn uitzendingen worden goed beluisterd. Mensen komen langs om zichzelf te promoten en om dingen weg te geven. We hebben ook veel maatschappelijk betrokken uitzendingen. Zo bespreken we eenzaamheid, mishandeling en de problematiek in het onderwijs. We laten zowel jongeren als ouderen aan het woord en betrekken ook deskundigen en de stadsdeelvoorzitter erbij. Ik vind dat fantastisch om te doen. Je maakt echt het verschil.’

Geins
‘De uitzendlocatie van het radiostation verhuisde onlangs van Gein, Vreeswijkpad, naar Egeldonk in de Bijlmer. We zijn nog steeds te beluisteren via Radio SALTO Amsterdam en op de ether via 107,9 MHz. In Gein, aan het Vreeswijkpad, waren we meer dan een radiostation. We deelden wekelijks voedsel uit aan mensen die geraakt waren door Corona. Veel ouderen kwamen vaak bij de kersenbomen op het pleintje zitten. Er waren seniorendagen en kinderfeestjes. Ook werden er feesten op het pleintje georganiseerd.’

‘Het gebied waar nu gebouwd gaat worden, was heel toegankelijk voor iedereen. Ik hoop dat er iets van die sfeer terugkomt. Het zou fijn zijn als de hele buurt iets aan de nieuwbouw heeft. Dat we er een kinderfeestje kunnen organiseren of dat we er een kopje koffie kunnen drinken. Met een taartje. Dat we er een Hollands-Caribische dag kunnen organiseren. Voor de hele buurt. Dat zou geweldig zijn.’

landschap

Interview door Ellen Jansen - Content Creator STUDIO1106

Deel
Gekopieerd!

Breaking news: Start bouw gegarandeerd!

De bouw van Geins staat gepland voor juni 2024. Er zijn nog woningen te koop. Bekijk het aanbod en schrijf je in voor jouw favoriete woning(en)!

Ja, laat mij de woningen zien